Sasu Salin kantaa Suomen soihtua Euroliigassa

19.10.2010 21:21 Euroliigassa nähdään muutaman vuoden tauon jälkeen jälleen suomalaisväriä, kun Sasu Salin ja Union Olimpija Ljubljana aloittavat mittelönsä Euroopan kovimmassa sarjassa alkavalla viikolla. Edellinen Euroliigassa pelannut suomalainen oli Hanno Möttölä, joka edusti kreikkalaista Aris Thessalonkia kaudella 2007-08.

Sasu Salin (kuvassa) on ensimmäinen suomalainen Euroliigassa sitten Hanno Möttölän ja kauden 2007-08.

Salin ja viisi muuta Olimpija Ljubljanan tuoretta rekrytointia joutuivat odottamaan pelilupiaan kabinettitaistojen vuoksi, mutta piina loppui vihdoin maanantai-iltana.

Uudessa ympäristössä Salin imee oppia itseensä kokeneemmiltaan, joihin lukeutuu mm. kovissa liemissä keitetty Vlado Ilievski (kuvassa).

Harjoitusotteluissa Salin ei arkaillut, vaan nakkasi seitsemän pistettä ottelua kohden.

Euroliiga-ympyröiden tutkimisen ja ammattilaisuuden alkeiden opettelun lisäksi Salin odottaa jo seuraavaa maajoukkuekesää. Kuvat: Ville Vuorinen & Tomi Kaminen & Getty Images / All Over Press.

Salinin osakkeet ampaisivat nousukiitoon elokuussa, kun vasta 19-vuotias takamies nostettiin miesten maajoukkueen pelaavaan rotaatioon Petteri Koposen, Teemu Rannikon ja Samuel Haanpään loukkaantumisten myötä.

Kylmäpäinen heittäjä kairasi kuudessa EM-karsintaottelussaan 12,7 pistettä ottelua kohden ja kiskaisi itsensä EM-karsintojen kolmosprosenttitilaston kärkeen 64,0 % tarkkuudella. Saksan Bundesliigaan vahvasti matkalla ollut Salin alkoi huippuotteidensa jälkeen saada soittoja eteläisemmästä Euroopasta.

- Neuvottelin parin saksalaisseuran kanssa 20-vuotiaiden miesten EM-kisojen jälkeen, mutta EM-karsintojen aikana Olimpija ja pari seuraa Italiasta ilmaisivat kiinnostuksensa, kertoo Salin läpimurtonsa jälkeisistä päivistä.

Slovenialainen Union Olimpija Ljubljana on suomalaisille entuudestaan tuttu seura, sillä Teemu Rannikko teki läpimurtonsa Euroopan eliittiin Olimpijan avauspelinrakentajana kausien 2005-07 aikana. Olimpija pelaa Euroliigan lisäksi Adrianmeren liigaa, jonka lisäksi Slovenian koripalloliitto suo vuotuisesti joukkueelle varman paikan maan kansallisen liigan pudotuspeleihin.

- Koris on ehdottomasti kaikkein suosituin laji täällä. Adrianmeren liiga on täysiammattilainen, ja joukkueet käyttävät siihen paljon resursseja. Esimerkiksi yksittäisiin matseihin valmistaudutaan kolme, neljä päivää, Salin luonnehtii.

"Ihan hyvin sukka on ainakin vielä soinut"

MaSu-Basketin kasvatti on hypännyt Sloveniassa koviin ympyröihin, sillä Olimpijan kokoonpano vilisee nimekkäitä kansainvälisen huipputason pelaajia. Valmentaja Juri Zdovcin käyttörotaatioon kuuluvat mm. Euroliigassa ja NBA:ssa marinoitunut kroatialaislaituri Damir Markota, 12 vuotta Euroopan huipputasolla pelannut makedonialaistakamies Vlado Ilievski sekä tehokkaat amerikkalaiset Kenny Gregory ja Marque Perry.

- Mukavia heppuja, Salin kuittaa.

- Periaatteessa näiden kavereiden kanssa asiat toimii samalla tavalla kuin vaikka (Jukka) Matisen ja (Kimmo) Muurisen kanssa silloin, kun aloitin Hongassa. Ne tsemppaa nuorempiaan ja antaa neuvoja, jos meillä on joku asia vielä hakusessa.

Kovasta ympäristöstä huolimatta Salin on pitänyt ansiokkaasti pintansa. Harjoitusotteluissa nuorukainen nakutteli keskimäärin seitsemän pistettä ottelua kohden ja upotti kolmosensa yli 40 prosentin tarkkuudella. Juuri ennen kauden alkua Puolassa pelatussa turnauksessa Salin keräsi valmentajansa kehut myös puolustuspelillään.

- Ihan hyvin sukka on ainakin vielä soinut. Koutsi on ohjeistanut heittämään, kun paikka tulee, joten aika tottumuksella se lähtee, Salin luonnehtii vaatimattomasti.

- Mutta se on ihan totta, että pelin kovuus on ihan eri tasolla kuin mihin on tottunut. Jos ottaa vähän harkitsemattomamman heiton, omassa päässä soi heti. Koutsi painottaa olemaan koko ajan valppaana, koska puolustuksessa jokainen vastustajan pelaaja täytyy ottaa tosissaan ja hyökkäyksessä se, mikä näyttää vapaalta paikalta, saattaa olla träppi.

Vihdoin pelilupa

Union Olimpija joutui pelaamaan ensimmäiset ottelunsa Adrianmeren liigassa pahasti vajaalla kokoonpanolla. Salinin lisäksi Kenny Gregory, Kevinn Pinkney, Giorgi Shermadini, Marque Perry ja Zorana Vrkicá odottelivat pitkään pelilupiaan kansainväliseltä koripalloliitto FIBA:lta. Odotuksen taustalla oli kahden pelaajan palkkasaatavista ja FIBA:n päätöksestä jäädyttää Olimpijalta uudet pelaajarekisteröinnit.

- Adrianmeren liigan avausmatsit katsottiin penkiltä, mutta ei tässä muu auta kuin odottaa, että asiat selviytyvät. Kaikki on hoitunut tähänkin asti ihan mallikkaasti, joten eiköhän peliluvan saaminen ole ajan kysymys, Salin mietti pari päivää sitten osuen naulan kantaan.

Olimpija pääsi kabineteissa sopuun vihdoin maanantaina ja ennätti parahiksi rekisteröimään kaikki pelaajansa Euroliiga-avaukseen.

Keskiviikkona alkavassa Euroliigassa Salinin Olimpija saa vastaansa Euroopan eliittitason joukkueita. Samassa lohkossa Olimpijan kanssa pelaavat 13-kertainen Turkin mestari Efes Pilsen Istanbul, perinteikäs italialaisseura Armani Jeans Milano, kevään 2009 Euroliigan mestari ja viime kevään Kreikan mestari Panathinaikos, hallitseva Eurocupin mestari Valencia sekä Venäjän suurseura Moskovan TsSKA.

- Totta kai tällaista mahdollisuutta on odottanut koko ikänsä, mutta en ole oikein vieläkään tajunnut pelaavani Euroliiga-tason joukkueessa. Ehkä sen vasta ymmärtää, kun pääsee kentälle ja joutuu puolustamaan jotain Trajan Langdonia, naureskelee Salin viitaten TsSKA:n rutinoituneeseen amerikkalaistakamieheen.

Vaikka kausi on vasta alussa ja ensimmäiset viralliset minuutit Olimpijan paidassa pelaamatta, Salin luo katseensa jo kesään 2011, jolloin vuorossa on miesten maajoukkueen herkulliset EM-jatkokarsinnat sekä 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisat.

- Kaksikymppisissä meillä on tiedossa aika hyvä jengi, kunhan kaikki pysyvät kunnossa. Viimeistään nyt pitäisi nousta A-divisioonaan, Salin arvioi Suomen mahdollisuuksia 20-vuotiaiden miesten kisoissa.

Miesten maajoukkue pelaa karsintansa Portugalia ja Unkaria vastaan kahden parhaan päästessä Liettuassa syyskuussa pelattavaan EM-lopputurnaukseen.

- Miesten ringissä on puolestaan monta jätkää tyrkyllä joukkueeseen. Maajoukkueelle tämä on aivan loistava mahdollisuus. Pitää tehdä samalla tavalla duunia kuin viime kesänä, niin ehkä mullakin olisi saumat päästä pelaavaan kokoonpanoon.

Lue myös seuraavat artikkelit

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

Näytä lisää vastaavia